home  
 
Poliklinika Milojević T +385 (0)1 485 4441
E
A Gundulićeva 40,
10000 Zagreb, Hrvatska
Poliklinika Milojevic - Facebook
Poliklinika Milojević - Twitter
Poliklinika Milojević - YouTube
Poliklinika Milojević - LinkedIn
Poliklinika Milojević - Instagram
 
Pronađite tretman za sebe!
Dogovorite termin Dojmovi pacijenata Posjetite nas u Londonu! Loyalty program
 
Operacija nosa
(Rinoplastika)

Skladnost lica svakako ovisi o izgledu pojedinih dijelova, tj. o njihovoj proporciji. Nos zauzima središnje, istaknuto, mjesto na licu, pa uvelike pridonosi ukupnom dojmu. Svakom licu odgovara drugačiji oblik nosa, stoga pristup rinoplastici mora uvijek biti individualan. Opracije nosa su najčešće u cijelom području plastične kirurgije. Vrlo često te operacije nisu isključivo estetske prirode, nego je potrebno i funkcionalno riješiti otežan prolaz zraka kroz nos u onih ljudi kod kojih postoji deformacija nosne pregrade (septuma).

Najčešći nedostatak ipak je nepravilan oblik nosa ili neprimjerena veličina (grbavi nos, sedlasti nos, ili "iskrivljeni nos"). Etiološki se razlikuju i isprepliću dva osnovna faktora: kod kongenitalne (prirođene) malformacije riječ je o nasljednom faktoru, a kod malformacija nastalih ozljedama, tumorima, te postoperativnim stanjima riječ je o stečenom stanju. Načelno se plastika nosa dijeli na: redukcijske rinoplastike (smanjivanje nosa), augmentacijske rinoplastike (povećanje nosa - kod malih i sedlastih noseva) ispravljanje linija nosa (kod noseva koji nisu u sredini, u medijalnoj liniji), iz funkcionalnog razloga (kad pacijent ima otežano disanje uslijed devijacije septuma i deformacije nosnog cavuma).

Dob
Operacije nosa se uglavnom rade nakon navršene 15. godine života.

Indikacije
Neprimjerena veličina ili oblik nosa, postraumatski (nakon ozljede) i druge deformacije nosa, prirođene malformacije nosa, otežano disanje.

Preoperativna priprema
Uz standardne opće preoperativne pripreme (zasebno opisane) može se učiniti i rendgentski snimak nosa i nosnih kostiju, ako je riječ o izrazitoj devijaciji nosnog septuma.

Anestezija
Operacija nosa se najčešće izvodi u lokalnoj, potenciranoj anesteziji. Pomnjivo aplicirani lokalni anestetik ne samo da eleminira osjećaj boli, nego omogućuje kirurgu da lakše odvaja pojedine strukture i slojeve nosa pri izvođenju zahvata.

Naravno, taj zahvat se može izvoditi, ako je potrebno i u općoj anesteziji.

Operacija
Trajanje zahvata: 30 minuta do 2 sata; kirurški rez: u predvorju nosa bez ikakve incizije izvana, bitno je istaći da je rinoplastika jedna od rijetkih operacija u području estetske plastične kirurgije koja ne ostavlja nikakve vidljive posljedice na koži.

Postoperativni tok
Stacionar: boravak u klinici do 24h, boravak u mjesto operacije 5-7 dana. Tamponi (natopljeni Geokortonom) koji se stavljaju u nos po završetku operacije, vade se nakon 2-4 dana. Nosni kalup se skida nakon 5-6 dana. Oteklina nosa i eventualni krvni podljevi, koji su najčešće lokalizirani ispod očiju najjače su izraženi drugi ili treći dan, a zatim se postepeno smanjuju kroz period od 5-7 dana. Šavi se iz nosa ne vade, već se spontano resorbiraju nakon 64-6 tjedana, a nerijetko i ranije. Bitno je napomenuti da je nos u prva tri-četri mjeseca nakon operacije u aganoj hiperkorekciji. Vršak nosa je podignut i postepeno se "spušta". Upravo u tom prvom tromjesečju potoperativnog toga izgled nosa se mijenja, oteklina se smanjuje, pa zatim ponvno pojavljuje. Te promjene nisu uočljive i uglavnom i zapaža samo pacijent.

O konačnom efektu operacije moguće je tek govoriti nakon godinu dana, a kod opsežnijih korekcija i redukcija čak i duže.

 

Novosti
Intervju za časopis "Poslovni savjetnik": "50 godina estetske medicine u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi"

Časopis Story o nama: "Život bez podočnjaka pomoću filera"

Gloria.hr: "Plasmage tretmanom podignite kapke bez operacijskog zahvata"

Estetica.hr: "Tretman od 15 minuta rješava spuštene očne kapke i nepravilnosti na koži"

Blog
Dr. Nikola Milojević: "Dva revolucionarna tretmana za oblikovanje tijela i uklanjanje masnih naslaga"

Dr. Nikola Milojević: Pametno zrcalo za Snjeguljičinu maćehu

Poznati kod nas
Sanja Doležal skinula kilograme zahvaljujući revolucionarnom tretmanu CryoVac u Poliklinici Milojević

Ksenija Pajić na laseru Genesisu

Iz stranih medija
Dr. Nikola Milojević u časopisima "LadiesIn" i "Ljepota&Zdravlje"

Dr. Milojević u intervjuu za emisiju: "Konačno petak"