+385 (0)1 485 4441
Dr. Nikola Milojević: "Dva revolucionarna tretmana za oblikovanje tijela i uklanjanje masnih naslaga"
Dr. Nikola Milojević: "Dva revolucionarna tretmana za oblikovanje tijela i uklanjanje masnih naslaga" 18. listopada, 2017.

Smrzavanje masnih naslaga krioterapijom, ili kako se sada kolokvijalno to u svijetu zove "coolsculpting" (prema aparatu koji proizvodi kompanija Allergan) danas je hit u oblikovanju tijela i najpoželjniji tretman estetske medicine uopće. Međutim, iskustvo u svijetu estetske medicine rezultiralo je još jednom važnom spoznajom - kombinacija tretmana poželjna je za što bolje rezultate.

Kao što se za pomlađivanje i uljepšavanje lica koriste botox i fileri ili pak tretman krvnom plazmom i dermalnim rollerom, tako se za tretmane tijela kombiniraju tehnologija smrzavanja masti sa zagrijavanjem, tj. CryoVac i Med Contour Multipower. Na engleskom je tretman nazvan fire and ice (vatra i led), a rezultati su učinkoviti i brzi. Estetska medicina je napravila još jedan veliki korak naprijed.

18,7% Hrvata je pretilo

U nedavnom medicinskom istraživanju na pitanje što bi željeli promijeniti na sebi estetskim zahvatima, 78% ispitanih priznali su da ih najviše muče masne naslage i težina. Na drugom mjestu je uklanjanje podočnjaka za što se odlučilo 45% ispitanika. Dakle,većina želi istopiti kilograme i stanjiti svoju figuru.

Opsesija žena i muškaraca težinom i suvišnim kilogramima obilježila je 20. i 21. stoljeće zapadnog svijeta. Sve manje se krećemo, nedovoljno vježbamo, češće nam je nadohvat ruke nezdrava nego zdrava hrana, samozavaravamo se raznim izlikama i promjenu odgađamo za neko tamo "sutra". I statistike pokazuju da su ljudi razvijenog svijeta sve teži, da ima sve više pretilih. Prema podacima Eurostata, Hrvatska je od 28 članica Europske unije na osmom mjestu po broju pretilih ljudi, točnije 18,7% Hrvata je pretilo, što je 15,9 % više od prosjeka EU.

Četvrtina pretilih je u dobi između 45. i 74. godine, ali zabrinjava i podatak da je u porastu pretilost već od 35. godine, pa tako u dobnoj skupini od 35. do 44. godine života onih s prekomjernom težinom ima 18,7%. U nas je, u odnosu na druge zemlje EU, značajno veći broj pretilih muškaraca (20,7%) u odnosu na žene (16,8%).

Niz metoda za uklanjanje masnih naslaga

Debljina i pretilost nisu puki estetski problem, nego - vrište svi mediji već godinama - ugrožavaju zdravlje. Današnja medicina, koliko god naglašavala važnost prevencije, ipak ima i niz metoda za smanjivanje i uklanjanje masnih naslaga, osobito za one koji teže i estetskom dojmu.

Još početkom 1960-ih godina talijanski ginekolozi Arpad i Giorgio Fischer prvi su opisali metodu nalik današnjoj liposukciji. Dr. Boško Milojević u Zagrebu je već 1967. počeo primjenjivati metodu liposukcije. Francuski kirurg dr. Yves Gerard Illouz 1982. godine u stručnoj je literaturi opisao metodu liposukcije sa sukcijom i tumescentom. Metoda se proteklih desetljeća stalno usavršavala pa je liposukcija postala jedan od najpopularnijih estetskih tretmana u svijetu.

Trenutno je Vaser lipo, ultrazvučna liposukcija, koju smo u Hrvatsku uveli 2011. godine, zlatni standard liposukcije, ali ova kolumna nije o tome. Kao strastveni nekirurški liječnik estetske medicine, uvijek tražim neinvazivne metode, brze i učinkovite jer živimo brzo pa želimo i takve rezultate, bez posljedica.

Kada sam postao član British College of Aesthetic Medicine u Velikoj Britaniji, na prvom kongresu u Barceloni 2006. godine fascinirano sam slušao o nekirurškim tretmanima za oblikovanje tijela i uklanjanje masnih naslaga. Laserske metode, radiofrekvencija, ultrazvuk... Mogućnosti su me zapanjile.

Accent, Ultrashape, Zerona, Smartlipo, Triactive plus i Med Contour - sve su to poznata imena povijesti i sadašnjosti nekirurškog oblikovanja tijela, ali metoda coolsculpting u kombinaciji s fire and ice, koja je vrlo popularna u SAD-u i Velikoj Britaniji, približila je nekirurško uklanjanje masnih stanica savršenstvu.

Fire and ice metoda daje zapanjujuće dobre rezultate

Coolsculpting je metoda krioterapije ili zamrzavanja masti. Ukratko, masno se tkivo na odabranim mjestima zamrzne na točno određenoj temperaturi na 40 - 60 minuta. Za to se vrijeme masne stanice kristaliziraju i raspadaju, a potom se postupno izlučuju iz organizma sljedećih nekoliko tjedana. Mast nije otporna na niske temperature te se raspada kada je ohlađena, a ostalo tkivo ostaje netaknuto. Zvuči li to nemoguće i predobro da bi bilo istinito?

Ispričat ću vam i zanimljivost koja je prethodila znanstvenim istraživanjima o učinkovitosti smrzavanja masti. Naime, postojala je studija u kojoj su uspoređene djevojčice koje su često konzumirale sladoled s onima koje nisu. Pokazalo se da su djevojčice koje su često konzumirale sladoled imale puno veće rupice u obrazima. Razlog? Često hlađenje obraza sladoledom je smanjilo masne naslage u obrazima. Tako je ta naizgled bizarna, ali fascinantna spoznaja potaknula znanstvenike da se više posvete istraživanjima pa su naposljetku izumljeni aparati za ciljano hlađenje masnih stanica koje će tijelo izlučiti prirodnim putem.

Osim toga, postoje i razne kriosaune i krio facial tretmani. Tako i moj prijatelj, fizioterapeut Krešimir Abičić u Infinitum progresumu mnoga medicinska stanja tretira upravo brzim i kratkim pothlađivanjem tijela. Kriosauna vrlo djelotvorno upotpunjuje standardne načine liječenja dermatoloških problema, razna bolna stanja kralježnice i zglobova, reumatološke probleme, ozljede i slično. Abičić kaže da je primijetio kako kriosauna dobro djeluje i na kožu, koja postaje zategnutija, mekša i glađa.

Hlađenje je "in"

Dakle, hlađenje je "in" u cijeloj medicini (znamo, primjerice, da se Christiano Ronaldo kupa u kadi leda nakon svake utakmice). Kako to funkcionira? Pomoću posebnog sukcijskog aplikatora usisavaju se masne stanice na određenom dijelu tijela, potom se na sat vremena ohlade na -2 do -4 stupnja Celzijusa. Tako dobijemo "ledenu kocku" koju onda masiramo.

Budući da je mast manje otporna na niske temperature od okolnog tkiva, selektivno oštećujemo samo njih, a uz propisanu dijetu i fizičku aktivnost, te se stanice izlučuju iz tijela prirodnim putem. Rezultati su vidljivi nakon 6 tjedana. To je bezbolan i ugodan tretman, bez nuspojava, a već su 1 - 2 tretmana dovoljna za vidljive rezultate. Koristimo aparat CryoVac i za sada jedini radimo coolsculpting tretmane u Hrvatskoj.

Za kraj, a nije epizoda Igre prijestolja, tretmani fire and ice napadaju masne naslage iz dijametralno različitih pozicija: prvo ih smrznemo CryoVac uređajem, a potom Med Contour Multipower aparatom zagrijemo radiofrekvencijom i ultrazvukom. Rekoh na početku, kombinirani tretmani u estetskoj medicini daju najbolje rezultate. Taj svjetski trend radimo u Poliklinici Milojević: ništa nije prepušteno slučaju i uvijek ste u najboljim rukama.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Gundulićeva 40
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

Newsletter
Obavijest o obradi osobnih podataka