+385 (0)1 485 4441
Ordinacija.hr: "I botoksom protiv oluje u glavi"
Ordinacija.hr: "I botoksom protiv oluje u glavi" 29. siječnja, 2018.

Nove spoznaje o migreni

I botoksom protiv oluje u glavi

Kada svjetlo iznenada postane pretjerano jako ili ispred očiju počnu titrati točkice, pacijenti koji boluju od migrene dobro znaju što slijedi: neizdrživa oluja u glavi, popraćena sve snažnijim bubnjajućim bolovima, koji se često mogu podnijeti jedino boravkom u zamračenoj prostoriji. Još nije potpuno rasvjetljeno kako nastaje migrena. Znanstvenici, međutim, neumorno rade na razjašnjenju te pojave te otkrivanju novih metoda liječenja koje bi olakšale život otprilike 10% odraslog stanovništva, koliko prema statistikama pati od migrene. Posebno su osjetljive žene srednje životne dobi.

Klasičnu migrenu često prati aura, koja se javlja najčešće unutar 24 sata prije napadaja. Nakon aure, koja u prosjeku traje od 15 do 30 minuta, razvija se pulsirajuća glavobolja, ali može biti i tupa ili probadajuća. U više od 90% bolesnika bolje praćena mučninom i povraćanjem. Velik broj bolesnika tuži se na preosjetljivost očiju na svjetlost ( fotofobiju), kao i na nepodonošenje jakih zvukova i mirisa. Napadaji migrene nastaju oslobađanjem uzročnika upalnog procesa. Nove mogućnosti liječenja analiziraju blokiranje mehanizma koji dodvode do upale. One uključuju upotrebu antitijela koja djeluju protiv receptora za CGRP ( calcitonin gene related peptide, čija se koncentracija povećava za vrijeme migrene), kao i na tijek upale. Kao preventiva kroničnoj migreni sve se više primjenjue i botoks. Kod pacijenata kod kojih se napadaji migrene javljaju više od 15 dana tijekom mjeseca, na taj se način može reducirati učestalost napadaja. Ubrizgavanje botoksa u glabelu ( donji dio čela između obrva) u svijetu je priznat tretman za glavobolje i migrene, koji i u nas postaje sve popularniji. Tretman je vrlo brz (otprilike pet uboda) i gotovo bezbolan (nije potrebna lokalna anestezija) jer se botoks ubrizgava kroz vrlo tanku iglicu. Tretman botoksom za tenzijsku glavobolju i migrenu treba provoditi 2-3 puta godišnje.

"Botoks često pogrešno nazivaju otrovom jer se dobiva iz otrova koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum, no sam botoks nipošto nije otrov, nego prirodni pročišćeni protein" pojasnio je za Ordinajciju.hr dr. Nikola Milojević, svjetski priznati stručnjak za estetsku medicinu, koji botoks primjenjuje ne samo za pomlađivanje lica nego i za tretiranje glavobolje i migrene, bruksizma (škrgutanja zubima u snu), prekomjernog znojenja...

"U nekim bolnicamau Engleskoj tretman botoksom za migrenu možete dobiti preko zdravstvenog osiguranja. Botoks je prirodna tvar i u malim je dozama vrlo ljekovit. U posljednjih dvadesetak godina botoks je temelj nekirurške esetetske medicine. a znatno dulje primjenjue se u drugim granama medicine, npr. u neurologiji, ortopediji, oftamologiji, otorinolaringologiji, pedijatriji, ginekologiji. Botoks se u medicini često koristi jer djeluje na mišiće o kojima ovise sve tjelesne funkcije: otkucaji srca, disanje, pokreti ruku i nogu, probava, mokrenje, znojenje, rast kose, treptanje...Postao je gotovo univerzalan lijek", pojasnio je dr. Milojević.

Metoda stimulacije perifernih živaca također se uspješno primjenjuje u liječenju migrene, posebice kod pacijenata koji imaju izrazito velik broj napadaja mjesečno i koji pate od kronične migrene - jer tu lijekovi nisu dovoljni da bi se zaustavio bol. U sklopu te metode funkcija živaca, pa tako i bol, mijenjaju se električnim impulsima. Oni se uz pomoć elektroda izvana primjenjuju na području glave. No postoji i mogućnost upotrebe elektrostimulatora koji električnim impulsima djeluje na zatiljne živce. U sklopu te metode, koja se naziva okcipitalna stimulacija živaca, neurokirurg ispod kože na prijelazu glave i vrata postavlja dvije elektrode. One su spojene s minijaturnom baterijom, koja se implantira u visini stražnjice. Zadaća je elektroda da stalno proizvode električne impulse i tako potiču trigeminalni živac kako bi se prekinulo provođenje signala glavobolje. Na Sveučilišnoj klinici u Dusseldorfu ova je metoda u posljednje vrijeme primjenjena na 21 pacijentu. Rezultati su pozitivni: broj napadajai intezitet bolova smanjili su se za 70%. No stručnjaci su naglasili kako je važno znati da nakon implantacije elektroda do početka djelovanja treba proteći do šest tjedana.

Još jedna djelotvorna metoda jest takozvani biofeedback. U sklopu te metode mjere se procesi u tijelu kao što su napinjanje mišića ili aktivnost srca te se pacijentu rezultati odmah dojavljuju preko tonova i slika. Pacijent zatim zajedno s terapeutom vježba kako snagom volje utjecati na te procese. Ovisno o uzroku bola (primjerice, napetost mišića prouzročena stresom), uz pomoć ove metode može doći do eliminacije bolova.

Ordinacija.hr: "I botoksom protiv oluje u glavi"
Fotogalerija

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Gundulićeva 40
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

Newsletter
Obavijest o obradi osobnih podataka