+385 (0)1 485 4441
Operacija nosa (Rinoplastika)

Operacija nosa (Rinoplastika)

Skladnost lica svakako ovisi o izgledu pojedinih dijelova, tj. o njihovoj proporciji. Nos zauzima središnje, istaknuto, mjesto na licu, pa uvelike pridonosi ukupnom dojmu. Svakom licu odgovara drugačiji oblik nosa, stoga pristup rinoplastici mora uvijek biti individualan. Opracije nosa su najčešće u cijelom području plastične kirurgije. Vrlo često te operacije nisu isključivo estetske prirode, nego je potrebno i funkcionalno riješiti otežan prolaz zraka kroz nos u onih ljudi kod kojih postoji deformacija nosne pregrade (septuma).

Najčešći nedostatak ipak je nepravilan oblik nosa ili neprimjerena veličina (grbavi nos, sedlasti nos, ili "iskrivljeni nos"). Etiološki se razlikuju i isprepliću dva osnovna faktora: kod kongenitalne (prirođene) malformacije riječ je o nasljednom faktoru, a kod malformacija nastalih ozljedama, tumorima, te postoperativnim stanjima riječ je o stečenom stanju. Načelno se plastika nosa dijeli na: redukcijske rinoplastike (smanjivanje nosa), augmentacijske rinoplastike (povećanje nosa - kod malih i sedlastih noseva) ispravljanje linija nosa (kod noseva koji nisu u sredini, u medijalnoj liniji), iz funkcionalnog razloga (kad pacijent ima otežano disanje uslijed devijacije septuma i deformacije nosnog cavuma).

Dob

Operacije nosa se uglavnom rade nakon navršene 15. godine života.

Indikacije

Neprimjerena veličina ili oblik nosa, postraumatski (nakon ozljede) i druge deformacije nosa, prirođene malformacije nosa, otežano disanje.

Preoperativna priprema

Uz standardne opće preoperativne pripreme (zasebno opisane) može se učiniti i rendgentski snimak nosa i nosnih kostiju, ako je riječ o izrazitoj devijaciji nosnog septuma.

Anestezija

Operacija nosa se najčešće izvodi u lokalnoj, potenciranoj anesteziji. Pomnjivo aplicirani lokalni anestetik ne samo da eleminira osjećaj boli, nego omogućuje kirurgu da lakše odvaja pojedine strukture i slojeve nosa pri izvođenju zahvata.

Naravno, taj zahvat se može izvoditi, ako je potrebno i u općoj anesteziji.

Operacija

Trajanje zahvata: 30 minuta do 2 sata; kirurški rez: u predvorju nosa bez ikakve incizije izvana, bitno je istaći da je rinoplastika jedna od rijetkih operacija u području estetske plastične kirurgije koja ne ostavlja nikakve vidljive posljedice na koži.

Postoperativni tok

Stacionar: boravak u klinici do 24h, boravak u mjesto operacije 5-7 dana. Tamponi (natopljeni Geokortonom) koji se stavljaju u nos po završetku operacije, vade se nakon 2-4 dana. Nosni kalup se skida nakon 5-6 dana. Oteklina nosa i eventualni krvni podljevi, koji su najčešće lokalizirani ispod očiju najjače su izraženi drugi ili treći dan, a zatim se postepeno smanjuju kroz period od 5-7 dana. Šavi se iz nosa ne vade, već se spontano resorbiraju nakon 64-6 tjedana, a nerijetko i ranije. Bitno je napomenuti da je nos u prva tri-četri mjeseca nakon operacije u aganoj hiperkorekciji. Vršak nosa je podignut i postepeno se "spušta". Upravo u tom prvom tromjesečju potoperativnog toga izgled nosa se mijenja, oteklina se smanjuje, pa zatim ponvno pojavljuje. Te promjene nisu uočljive i uglavnom i zapaža samo pacijent.

O konačnom efektu operacije moguće je tek govoriti nakon godinu dana, a kod opsežnijih korekcija i redukcija čak i duže.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Gundulićeva 40
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

Newsletter