+385 (0)1 485 4441
Dr.Nikola Milojević: ‘Zašto ne radim tretmane nitima’ 25. travnja, 2016.

Otkako sam specijalizirao estetsku medicinu pomno pratim sve što se događa na tom polju, koji su noviteti i tretmani, ali uvijek s mišlju na dobrobit mojih klijenata. Uvodim novitete, ali tek kad se uvjerim da su tretmani iskušani i dokazano učinkoviti. A kad je riječ o nitima, vrlo sam skeptičan. Kod nas su sada najpopularnije dvije metode: Silhouette Soft i mezoniti, obje služe tome da zategnu kožu, uz obećanje da će njihov sadržaj potaknuti i rast kolagena. Nešto manje su raširene zlatne niti (gold threads) koje se poput mreže uvlače u kožu lica, a tretman je popularan u Rusiji.

Na svjetskom kongresu struke u Parizu jedna je doktorica demonstrirala Silhoutte Soft niti i svi smo u publici bili zapanjeni time što je pacijentica izgledala kao da ju je netko loše sašio. Usprkos uvjeravanju da će to za nekoliko dana bolje izgledati, mislim da žena nije bila, blago rečeno, oduševljena rezultatima.

Razgovarao sam, osobito u Londonu, s onima koji su se podvrgli tom zahvatu. Ponajprije, taj tretman košta znatno više od, primjerice, botoxa i filera, a usto, ne samo što ne traje dulje nego je i vrlo bolan. Oporavak je dug jer nastaju podljevi, ispupčenja i udubljenja, a postoji opasnost i od pucanja niti - što sam vidio kod jedne Zagrepčanke. Ako vam se dogodi takav peh, naravno da morate na hitnu intervenciju. Nakon zahvata, dva tjedna se ne smijete smijati, morate paziti da malo govorite, spavati na leđima, kontrolirati mimiku lica, nježno se umivati, ne dodirivati. Jedna žena samoironično je rekla da je tijekom oporavka stekla izraz lica narogušene rospije, pristojno rečeno. Moguće je da bol i dulje potraje, a nekima se događa da im ostanu trnci na dijelovima lica ili pak dobiju tikove. Uz svu tu muku, rezultati traju samo oko godinu dana ili koji mjesec više.

Zatezanje kože nitima na prvu zvuči primamljivo - nema noža i ožiljaka (navodno), oporavak je ‘samo’ dva tjedna (navodno). Ali, ali… Nedavno mi je kolega, plastični kirurg iz Londona, rekao da bi rado na početku Harley Streeta (londonska ulica poznata po brojnim klinikama i ordinacijama za estetsku medicinu) stavio znak: ‘Nemojte si stavljati niti!’ - jer ima mnogo pacijenta kojima spašava lice od ožiljaka i ostalih nevolja koje su prouzročile niti. Uostalom, sjetite se samo kako je prije koju godinu izgledala Madonna - neprirodno, u grimasu, istegnuta usta i upali obrazi, mogli bismo se grubo našaliti: kao predložak za masku zombija. Gospođa je nesmotreno eksperimentirala s nitima, pa morala ići na popravljanje.

Eto samo nekih od razloga zašto ne radim s nitima. Moj tretman koji sam nazvao ‘butterfly facelift’ kojim se bez skalpela pomlađuje lice, bezbolan je i traje 18-24 mjeseci. Kombinacijom tretmana - botoxom, dermalnim filerima (kao što su Perlane i Restylane) te kemijskim pilingom (kao što je Obagi) djeluje se na cijelo lice, pri čemu je moguće ‘izbrisati’ bore, oblikovati obraze, podići obrve, kao i neelastičnu kožu oko čeljusti i kutove usana. Ne samo da tim zahvatom podižemo konture lica, nego i obnavljamo izgubljeni volumen te vraćamo licu mladolik oblik. Sve to nekirurškim putem, odnosno prirodnim face liftingom.

U ovom poslu jednostavno morate biti u toku, ali ne po svaku cijenu. Primjerice, pratio sam kako se razvijala metoda pomlađivanja kože plazmom, ali sve dok se nije pojavila tehnologija PRGF, koja ima više faktora rasta i sigurna je za klijente, nisam je primjenjivao. Kad sam se uvjerio da je pomlađivanje plazmom PRGF tehnologijom sigurno i učinkovito, štoviše zapanjujuće, uveo sam je u svoju praksu. Budući da imam veliko i dugogodišnje iskustvo u estetskoj medicini, svojim klijentima ne preporučujem tretman nitima jer nije siguran ni provjeren. Ako ste se već odlučili za nekirurško pomlađivanje, bolje je da se raspitate o provjerenim metodama kao što su, osim već spomenute PRGF plazme, frakcijski laser, dermalni roler, Obagi Nu-Derm medicinske kreme, botox i fileri.

Vjerujem da će se ubrzo pojaviti neka nova metoda pomlađivanja nitima utemeljena na nano-tehnologiji, ali do tada, držim se provjerenog. Smatram i da bi svaki odgovoran liječnik trebao tako činiti.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Gundulićeva 40
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

Newsletter