+385 (0)1 485 4441
Prof. dr. Boško Milojević - Velikan, vizionar i začetnik moderne estetske medicine
Prof. dr. Boško Milojević - Velikan, vizionar i začetnik moderne estetske medicine 20. lipnja, 2017.

Moj otac, prof. dr. Boško Milojević, bio je osobit čovjek, veliki čovjek, vizionar, jedan u milijun, predodređen da vodi, da bude najbolji. Teško ga je ukratko opisati.

Moj otac, prof. dr. Boško Milojević, bio je osobit čovjek, veliki čovjek, vizionar, jedan u milijun, predodređen da vodi, da bude najbolji. Teško ga je ukratko opisati. Nedavno smo proslavili 50. obljetnicu otvorenja prve privatne klinike za estetsku plastičnu kirurgiju u jugoistočnoj Europi. U to je vrijeme to bio odvažan čin, a time je ujedno probio led za sve koji su potom krenuli u privatne vode, sve koji su se odlučili baviti estetskom kirurgijom.

Čarobni štapić koji će usrećiti tisuće ljudi

Te, 1967. godine, televizija je bila crno-bijela, Hrvatska je bila dio socijalističke Jugoslavije, Tito je ljetovao na Brijunima, Dinamo je veličanstveno pobijedio Leeds i osvojio Kup velesajamskih gradova. Concorde, najbrži avion na svijetu, bio je predstavljeni ste godine, a Beatlesi su objavili svoj najpoznatiji album "Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band". Neil Armstrong će tek za dvije godine napraviti "prvi mali korak za čovjeka", a moj je otac radio baš s tim astronautima, na vestibularnom aparatusu 1963. - 1967. godine, prije povratka u rodnu zemlju i pokretanja vizionarskog projekta.

Da, te 1967. godine moj tata, poseban čovjek u svakome pogledu, otvorio je privatnu kliniku u svome stanu, na uglu Šubićeve i Zvonimirove. Znanje, predanost poslu i razmjena iskustava sa svjetskim stručnjacima dali su široke poglede i viziju: estetska kirurgija je medicinska grana budućnosti. Biti zadovoljan sobom i imati samopoštovanje esencijalna je potreba svih ljudi, stoga je znao da će njegov skalpel biti poput čarobnog štapića: usrećit će tisuće ljudi.

Družio se s najuglednijim svjetskim stručnjacima estetske plastične kirurgije, kao što su Ivo Pitanguy iz Rio de Janeira i Bob Flowers s Havaja. Tako se i dr. Boško Milojević uvrštavao u najbolje plastične kirurge na svijetu, a svakako je bio najpoznatiji po operacijama nosa. Napisao je knjige o estetici, držao predavanja, organizirao internacionalne kongrese, ali valja imati na umu da je sve to u ono vrijeme bilo kompliciranije nego danas, od načina komuniciranja do populariziranja nove grane medicine. Na glasu kao stručan, pouzdan i susretljiv prema pacijentima, imao je i po 10 - 15 operacija na dan. Bile su to, dakle, u njegovim rukama tisuće operacija, liposukcija, povećanja grudi, otoplastika, rinoplastika. I dalje je mnogo onih kojima je vratio osmijeh, pa mi se javljaju, dijele uspomene i žele da ostane nezaboravan. Imao je u sebi neku bogom danu čaroliju da plijeni kao osoba i da bude besprijekoran kad uđe u operacijsku dvoranu.

Ukratko: bio je veliki čovjek iz maloga Zagreba, neuobičajene darovitosti, ali i hrabrosti i znanja da piše početke povijesti estetske medicine. Njegove metode operacije uške i nosa i dan danas se koriste. Budući da su k njemu probleme dolazili riješiti ljudi sa svih krajeva svijeta, može se reći i da je bio među začetnicima ne samo estetske kirurgije, nego i medicinskog turizma u nas.

Obiteljska tradicija

Eto, prošlo je već pola stoljeća otkako se dr. Milojević upustio u privatnu pustolovinu, ali i 25 godina od kada nas je tragično napustio. I sm sam prošao trnovit put, pa naposljetku odlučio da moram nastaviti njegov rad, obiteljsku tradiciju. Upravo zato, kao i on, nastojim uvijek biti u toku sa strukom, istraživati nove metode i tehnologiju, premda je moja specijalnost nekirurška medicina. I bez skalpela, pomoću botoxa, dermalnih filera, lasera, vrhunskih preparata, činim ono što je i on činio: vraćam ljudima samopouzdanje. Kada ravnam nos ili, primjerice, uklanjam podočnjake, vjerujte mi, tata je uvijek tu, na mome ramenu. Uvijek pedantan, posvećen, sigurne ruke... Tako njegovo nasljedstvo ne živi samo u mojem DNK ili u genima njegovih sedmoro unuka, nego u svima koji ga se sjećaju. Vjerujem da će naša obiteljska tradicija preživjeti i u sljedećim generacijama.

Na kraju kolumne naći ćete moj najdraži blog koji sam napisao o tati, prije pet godina, u prigodi 20. obljetnice njegove smrti. Ujedno, tu je i dokumentarac koji smo snimili o prof. dr. Bošku Milojeviću, u povodu 50. obljetnice rada i tradicije, kao i link na video s te proslave. Možda i vi naslutite svu silinu emocija koje su se te večeri zgusnule u restoranu Dubravkin put.

Prof. dr. Boško Milojević zaslužuje i više od tog dokumentarca i odavanja počasti od kolega i klijenata, zaslužuje naše sjećanje i upisivanje u knjigu povijesti hrvatskih velikana. No, bio je skroman čovjek. Siguran sam da bi bio sretan i s onim što smo njemu u čast organizirali. Ljubav i ponos njegove obitelji te nastavak tradicije ispunili bi ga zadovoljstvom. Moj tata mi fali, fali mi svaki dan…

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Gundulićeva 40
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

Newsletter